ponedeljek, 7. februar 2011

Kako lahko poganjalec pripomore pri učenju kolesarskih veščin

Prehod otroka na pravo kolo iz tricikla ali kolesa s pomožnimi koleščki je zahteven in zapleten proces, pri katerem nam staršem običajno skoraj odpade kri. Uporaba poganjalca kot alternative oz. vmesni korak do pravega kolesa je lahko odlična metoda, ki otroku olajša ta prehod.

Poganjalce uporablja mnogo staršev, kot alternativo triciklom. Razlog tiči v mnenju strokovnjakov, za katere je poganjalec odlična metoda za razvijanje ravnotežja in koordinacije pri otrocih. Kako delujejo poganjalci in kakšne so prednosti?

Kako deluje poganjalec?

V osnovi so poganjalci zmanjšane verzije navadnih otroških koles. Poznamo jih tudi pod imeni poganjači, tekači, nekateri starši pa jim rečejo otroška kolesa brez  pedal. Bistvo poganjalca je, da  otroku omogoči, da razvije določeno kolesarsko znanje in samozavest. Oboje bo potreboval nekaj mesecev ali kako leto kasneje, ko bo starejši in bo želel voziti običajno kolo.

Določeni otroci začnejo uporabljati poganjalca tako, da ga dajo med noge in z njim hodijo naokoli. Na ta način se počutijo sproščene in kmalu tudi samozavestne. Čez nekaj ur/dni, tednov, bodo začeli uporabljati sedež. Po nekaj dneh, bo hojo zamenjal tek, temu pa sledi dvigovanje nog, skakanje čez robnike in spuščanje po hribčkih. Čelada je seveda obvezna. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar